Kategorier
Måleri

Ska du anlita målare – eller inte?

En hel del måleriarbeten går att göra på egen hand, om man är händig. Samtidigt kan de vara komplexa och stora, och kanske inte väl lämpade för en lekman. Även vid mindre jobb är det dock vanligt att man anlitar en målare. Kanske för att man tror att det blir bättre, eller för att man helt enkelt vill lägga tiden på någonting annat.

Så vilka är egentligen för- och nackdelarna? Här tar vi upp ett par exempel.

Nackdelar

•     Det kostar. Det här är den uppenbara nackdelen med att anlita målare. Samtidigt bör man kanske inte kompromissa med kvalitet, bara för att det kostar. Dessutom har rotavdraget gjort att det blivit betydligt billigare. Med avdraget kan du dra av 30 % av arbetskostnaden. 


•     Risken att anlita en oseriös aktör. Visst, risken är kanske inte särskilt stor – särskilt inte i Sverige – men den finns där. Var noga med att kolla referenser och omdömen om firman innan du beställer arbetet. Bor du i en lite mindre kommun är risken troligtvis lägre än om du faktiskt bor i centrala delarna av huvudstaden. I mindre kommuner är urvalet mindre, så det blir svårare för de oseriösa aktörerna att gömma sig i bruset.


•     Mindre projekt kan vara roliga. Ett mindre och enklare projekt kan vara trevligt att göra med familjemedlemmar. Om det görs väl kommer en skön känsla att infinna sig när det väl står klart – en känsla som man inte får av att leja ut jobbet på någon annan.

Fördelar

•     Professionellt utfört arbete. En målare med år av erfarenhet och fina referenser kommer med stor sannolikhet göra ett bättre jobb än dig. Det här blir tydligast när det handlar om mer komplexa jobb. Något annat som kommer på köpet är färgrådgivning, vilket man förvisso dock kan få på annat håll. 


•     Du kan göra annat. Kanske kan du jobba mer och på så vis spara in en stor del av kostnaden det innebär att anlita en målare? Du får då göra det du kan bäst – och målaren också. 


•    Rotavdraget. Som nämnt lite högre upp har rotavdraget gjort det betydligt billigare att anlita målare. Närmare bestämt är det 30 % av arbetskostnaden som kan dras av. Exakt vad det kostar är givetvis svårt att säga på rak arm. Ett tips är att ta in ett antal offerter och jämföra dem.