Kategorier
Flytt

Debiterad flyttstäd från fastighetsbolagen är dyrare än att ordna egen

Om du bor i hyreslägenhet och genomför flyttstäd själva så var extra noga. Vid slarv eller misstag kan det kosta dubbelt så mycket som en flyttstädning kostar att köpa in…

När en flytt sker från en hyresrätt ska lägenheten städas och ”återställas till tidigare skick”. Med det sista menas att hål och större slitage på lägenheten ska åtgärdas så att kommande hyresgäst kan flytta in utan att först behöva renovera.

Gällande flyttstädningen krävs en grundlig rengöring av samtliga utrymmen i lägenheten. För om hyresvärden inte godkänner städningen kan det bli mycket dyrt. Många har nämligen i avtalet att de anlitar ett företag för flyttstäd i det fall som tidigare hyresgäst inte städat tillräckligt bra. 

Så här kan det gå

Anna bor i Uppsala i en studentlägenhet. Efter studierna flyttar hon ut och genomför flyttstäd på egen hand. Hon tänkte först anlita ett företag men eftersom priset skulle bli ca 2000 kr valde hon istället att städa själv.

Efter att ha städat och lämnat i nycklarna går flyttlasset till andra delar av Uppsala. Men några dagar senare får hon en räkning från hennes tidigare hyresvärd. Detta på 4000 kr. Hyresvärden har alltså ansett att flyttstädningen varit så undermålig att hela städningen behövde göras om. De ringer det samarbetande städföretaget som genomför städningen och fakturerar för detta.

Men hur kan det komma att Anna fått offert på 2000 kr och får betala det dubbla via fakturan från hyresvärden?

Om Anna köpt städningen från ett städföretag i Uppsala hade hon fått göra rutavdrag vilket innebär ett avdrag på 50 % på hela arbetskostnaden. Men detta gäller enbart privatpersoner. När hyresvärden insett att Anna städat dåligt har de kontaktat städföretaget som utfört arbetet – åt ett företag. Hyresvärden fick inte dra något rutavdrag och därmed blev kostnaden högre, som sedan lades på Anna.

Anlita städföretag med städgaranti

Ett sätt att försäkra sig mot detta problem är att Anna bara väljer att anlita städföretag som erbjuder städgaranti på flyttstäd. Det ska då vara en städgaranti som just är kopplad mot att hyresvärden är missnöjd. I det fall hyresvärden skulle klaga, eller anlita annat städbolag, så kommer Anna inte behöva betala denna faktura.

Den smidigaste lösningen är att ta hjälpen av ett städföretag som har samarbete med hyresvärden. Det innebär att flyttstäd som får ”bakläxa” kommer att utföras igen av samma företag. Om detta finns i Uppsala eller inte är osäkert. Men det  är något som Anna skulle behöva kontrollera upp inför nästa städning. Detta för att undvika fler oväntade stora kostnader.